Tekenen/handvaardigheid

SECTIE TEKENEN EN HANDVAARDIGHEID

vlnr: Susan Peters, Monique Philipse, Susan Peters en Antoine Roosenboom.

De sectie handvaardigheid bestaat uit Wil Verhagen en Frank Cornelissen.
 

Op het Elzendaalcollege kun je tekenen vanaf de eerste klas tot en met de laatste klas. De eerste drie jaren op het HAVO, VWO en het GYMNASIUM hebben alle leerlingen tekenen en handvaardigheid (bij het MAVO de eerste twee jaren). Daarna beslis je zelf of je er ook eindexamen in wil doen.
Als je naar de pabo of in de mode wil gaan, in de reclame wil werken of architect wil worden is het wel verstandig een beeldend vak als tekenen als eindexamenvak te kiezen.


ONDERBOUW
Tekenen en handvaardigheid in de eerste jaren is vooral DOEN .In de brugklas leer je natekenen, je fantasie gebruiken voor een tekening en je leert verschillende materialen en technieken gebruiken. In klas twee en drie ga je schilderen maar bijvoorbeeld ook een linosnede maken. De meeste opdrachten worden door de docenten gemaakt maar we gebruiken in de onderbouw ook de methode Arti waar veel voorbeelden van kunst in te zien is. Want ook dat moet je leren: welke soorten beeldende kunst zijn er eigenlijk en hoe leg je nu uit waarom dat ene beeld je meer aanspreekt dan het andere?


KWT
In kwt+ is er een speciaal programma voor leerlingen die iets meer tijd kunnen besteden aan tekenen. Voor leerlingen die moeite met het tempo hebben of extra hulp kunnen gebruiken zijn er de gewone kwt uren.


BOVENBOUW
In de bovenbouw maken we gebruik van methode Hardop kijken, Kunst op Niveau en Toolbox om kunsttheorie en kunstgeschiedenis uit te leggen en we oefenen door het eigen werk, en het werk van anderen te bespreken. Daar horen natuurlijk ook de grote kunstenaars uit het verleden en vandaag bij.

In de klas werk je vooral zelfstandig aan een opdracht, soms een korte tijd maar later kan die opdracht ook wel wekenlang duren. Zo leer je met tekenen ook je tijd in te delen, te structuren en over een langere periode bezig te zijn met een opgave. Je werk presenteren is ook een van de vaardigheden die je leert. De docenten helpen je daarbij maar niet teveel: jij moet het zelf doen! Als je tijd tekort komt of door ziekte mis je een les, kun je dat werk inhalen in een zelfstudieuur of thuis. Huiswerk is er in de eerste klassen nog niet veel maar in de bovenbouw wordt wel meer van je gevraagd op dat gebied.

Op het Elzendaalcollege zijn er in het tweede jaar ook projecten waaronder het Kunst & Cultuur project waar je allerlei interessante dingen leert die we niet in de les kunnen doen.
 

EXCURSIES
Als je tekenen als examenvak hebt ga je elk jaar naar een museum in bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam of Keulen. Hier zie je de kunstwerken die je op school in je boek of via het Internet hebt gezien in het echt.


TEKENEN ALS EXAMENVAK
In de examenjaren kun je ook werken aan een eventuele voorbereiding voor een kunstopleiding. De docenten begeleiden je met het maken van toelatingsopdrachten en het maken van een portfolio. Er worden technieken toegepast zoals etsen en zeefdrukken, schilderen op groot formaat die je ook op de kunstacademie zou leren. Het theoretische deel is ook groter: kennis van de kunstgeschiedenis wordt gevraagd op je examen.