>    >    >    

Techniek

DE SECTIE TECHNIEK

Karel te Lintel Hekkert
Frank Cornelissen
 

DE GEBRUIKTE METHODE
We gebruiken geen vaste methode, maar door de sectie bij elkaar gezocht en zelf ontwikkeld materiaal.
 

DE MANIER VAN WERKEN
Zelf ontdekkend leren en ontwerpen staan centraal in het vak techniek. Dit wil niet zeggen dat we geen geleide opdrachten hebben, maar dat er veel ruimte is om de creativiteit van de leerling aan het geleerde te koppelen.
De organisatie van de lessen is in de vorm van roulatieopdrachten. Verschillende groepen leerlingen zijn aan het werk met diverse opdrachten, waarbij na bijvoorbeeld twee lessen iedere groep weer aan een andere opdracht gaat werken.
 


PTA’S EN PLANNERS
Door de organisatie van de lessen is het niet mogelijk om met algemene planners te werken, maar werken per roulatieperiode in het vaklokaal met een klassenplanning.
 

KWT+
Bij techniek bestaat de mogelijkheid voor de leerling om met extra lessen nog meer van techniek te weten te komen. Zo zijn er voor de eerste drie jaar verschillende kwt+ lessen.
In klas 1 leer je in de klas werken met een CAD-programma, dit is technisch tekenen op de computer. In de kwt+ CAD-tekenen kun je hiermee verder gaan en leren hoe je met een CAD-systeem omgaat.
Ook is er voor klas 1 een kwt+ Mindstorms. In deze kwt ga je legorobots bouwen en programmeren, zodat de robot verschillende opdrachten uit kan voeren.
In klas 2 hebben we dan een vervolg op deze Mindstormslessen, namelijk de wedstrijd van de First Lego League. In deze landelijke wedstrijd worden leerlingen uitgedaagd om een robot te programmeren en een oplossing voor een maatschappelijk probleem te bedenken. Groepswerk is hier erg belangrijk.
In het tweede deel van het jaar hebben we nog de kwt+ Bruggen, waar alles aan bod komt met betrekking tot bruggen en waarbij we enkele bruggen gaan ontwerpen en bouwen. Leerlingen uit klas 2 en 3 kunnen zich hiervoor inschrijven.
 

ACTIVITEITEN
We doen regelmatig mee aan de LEGO-robot-bouwwedstrijd van de FLL in Delft en Eindhoven.
 

INTERESSANTE WEBSITES
www.firstlegoleague.nl
over de legorobotwedstrijd
cp.c-ij.com/english/3D-papercraft met papieren modelletjes o.a. architectuur
home.wanadoo.nl over de werking van apparaten
www.howstuffworks.com ook over de werking van apparaten
www.fi.uu.nl/wisweb met onder andere oefeningen voor ruimtelijk inzicht
www.spelletjesplein.nl spelletjes met technische principes
www.zozitdat.nl algemene informatie over van alles en nog wat
www.kijk.nl idem
www.eos.be idem
www.thenakedscientist.com Engels maar wel leuk
www.spaghetti.tudelft.nl over een wedstrijd bruggen bouwen van spaghetti
www.bridgebuilder-game.com simulatie bruggen bouwen en controleren of de constructie sterk genoeg is