>    >    >    

Duits


 

 

 De sectie Duits

 Debbie Krol
 Wim Roctus
 Wilmie Rutten
 Frank van der Zwaluw

 

 

 

 

 

 

De gebruikte methode(n)

Voor de onderbouw gebruiken wij de methode Neue Kontakte. De bovenbouw werkt met Na Klar!, aangevuld met Grammatik Hilfe, Examenidioom en Examenbundels. In 4 mavo werken wij vanaf het schooljaar 2013-2014 ook met de methode Neue Kontakte.


De manier van werken

In de onderbouw volgen we de methode. Van elk hoofdstuk wordt een A-toets woordjes gemaakt en aan het einde van een hoofdstuk wordt een B-toets over het hele hoofdstuk afgenomen. Tevens toetsen wij ook de lees- en luistervaardigheid een aantal keer. Leerlingen kunnen thuis oefenen op de website van Neue Kontakte, op www.duits.de en ook met het programma WRTS.

In de bovenbouw verwachten wij van de leerling meer zelfstandigheid en leerlingen moeten in staat zijn grotere hoeveelheden stof te verwerken. Ook hier worden regelmatig luister-, lees-, grammatica- en woordjestoetsen afgenomen.


Activiteiten

Elk jaar hebben twee 2 havo klassen de kans mee te doen aan een briefproject met leeftijdsgenootjes in Duitsland. Eén klas met Goch (Gesamtschule  Mittelkreis) en één met Kleve (Karl-Kisters Realschule). Aan een het einde van het jaar volgt een eendaagse uitwisseling met deze klas. Welke klassen dit zijn beslissen de leerkrachten aan het begin van het schooljaar.

In klas 3 krijgen de leerlingen de kans mee te doen met een individuele uitwisseling naar Kleve en Goch of een tweedaagse uitwisseling naar Duisburg.

De individuele uitwisseling duurt 3 dagen. Het aantal deelnemers is altijd afhankelijk van het aantal deelnemers in Goch/Kleve, omdat zij daar niet zoveel leerlingen hebben die Nederlands leren .Eerst gaan onze leerlingen drie dagen naar Duitsland. Vervolgens ontvangen onze leerlingen hun uitwisselingspartners 3 dagen hier. De leerlingen overnachten dus ook in Duitsland bij hun uitwisselingspartner! Zij volgen 2 dagen les in Duitsland en kunnen na school samen de stad in gaan of naar de bioscoop.

Uitspraken van leerlingen die meegedaan hebben in 2012-2013
“De uitwisseling was heel gezellig, en best leerzaam! Het Engels praten daar en toen ik terug kwam lukte niet meer, omdat het alleen maar Duits was. En ik verwisselde zelfs woorden in Nederlands om met het Duitse woord. Dus was echt heel leuk !”

“De eerste dag ben ik nog even met Miriam naar school geweest, waarna we door haar moeder en zusje werden opgehaald om naar haar verzorgpaard te gaan voor een paar uur. Vervolgens hebben we gedoucht, gegeten etc. om met de andere uitwisselingsmeisjes allemaal naar de bioscoop te gaan. 'Mann tut was man kann.' was de naam van de film. De volgende dag zijn we naar school geweest, superleuk om dat te volgen. (vooral Nederlands les natuurlijk!) en s'middags zijn we met alle meiden
naar de mc donalds geweest en hebben we gewinkeld in Kleve. De volgende dag weer school, weer eventjes de stad in en daarna werden we al weer opgehaald om terug te gaan naar Boxmeer. Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad, ik zou het zo overdoen. Ik en de andere nederlandse kinderen hebben al van alles bedacht om met z'n allen te doen als de meisjes naar Nederland komen. Ik heb er zin in!”

De tweedaagse uitwisseling met Duisburg is 1 dag in Boxmeer en 1 dag in Duisburg, zonder overnachting. Alle leerlingen uit klas 3 mogen zich opgeven, maar er kunnen maar  30 mee naar Duisburg.

Ten slotte wordt voor alle 3e klassen aan het einde van het schooljaar een taaldorp georganiseerd. Een taaldorp is een nagemaakt “dorp” op school. Leerlingen moeten in dit “dorp” een zestal gesprekken voeren die redelijk spontaan gevoerd moeten worden. Afhankelijk van het niveau natuurlijk hoe vrij het gesprek gevoerd wordt. Docenten en leerlingen uit de Duitse partnerscholen (Goch/Kleve/Duisburg) spreken dan met onze leerlingen en beoordelen de gesprekken.


Interessante websites

www.duits.de    Site met veel oefeningen en interessante feitjes
www.duitslandweb.nl  Veel feiten en weetjes over Duitsland
www.interglot.nl    Online woordenboek
www.juma.de    Online tijdschrift. Er komen geen nieuwe artikelen meer, maar de teksten zijn goed om mee te oefenen.
members.ziggo.nl/ynahon/ Site met oefeningen


Ein Spiel!

Vertaal de woorden en probeer ze in de juiste vakjes te zetten.

                                                                                                                 Kies uit:

Huis ...................... Straat ...................... Kaffee Schule
Wonen ...................... Stoel ...................... Haben Schwester
Ik ...................... Eten ...................... Baum Vater
Nederland ...................... Drinken ...................... Wohnen Bruder
Heten ...................... Schoenen ...................... Haus Mutter
Hebben ...................... Water ...................... heißen Straße
Broer ...................... Melk ...................... Niederlande Trinken
Zus ...................... Koffie ...................... Ich Stuhl
Vader ...................... Boom ...................... Schuhe Essen
Moeder ...................... School ...................... Wasser Milch