Op stage bij CERN in Genève

Lees hier het verhaal van Thijs:

Ik ben twee weken naar CERN geweest, van 29 april tot en met 11 mei, met het HSSIP, High-School Student Internship Programme. Dit is een programma waarbij een groep leerlingen van de middelbare school uit een bepaald land twee weken stage mogen lopen bij CERN en daar veel ervaringen op kunnen doen.
Elk jaar gaan er 5 landen naar CERN toe en Nederland was dit jaar een van de genodigden. We waren met een groep van 24 leerlingen en 3 begeleiders.
In het begin van de twee weken werd er vooral veel verteld. Zo is er vanalles verteld van kwantumfysica tot het standaard model, het model waar elk gedrag van elk deeltje op een schaal kleiner dan atomen wordt beschreven, maar de versnellers werden ook zeker niet vergeten. Dat zijn namelijk de machines waar CERN groot mee is geworden en waar ze de meeste data vandaan halen. In die versnellers laten ze deeltjes met zo veel snelheid tegen elkaar aan botsten dat er volgens de formule van Einstein, E=mc^2, weer nieuwe deeltjes worden gevormd.
Na veel uitleg en een hele hoop bezoeken aan verschillende locaties op het terrein, de grootste deeltjesversneller zat jammer genoeg niet bij een van die locaties omdat die radioactief is, zijn wij in 8 groepen aan de slag gegaan met afzonderlijke projecten waarover we aan het einde van de 2 weken een presentatie aan de rest van leerlingen moesten geven. Het project waar ik aan heb gewerkt is het maken van hele dunne laagjes op bepaalde materialen wanneer je andere oppervlakte eigenschappen wil geven aan een bepaald object. De laagjes waren vaak tussen de 10 nanometer en 10 micrometer dik.
Op een van de laatste dagen was er ook nog tijd vrij gemaakt zodat wij de general director van CERN ,Fabiola Gianotti, nog een paar dingen konden vragen.

Ik vond de hele reis een zeer leuke, leerzame en interessante ervaring.

Groeten Thijs Vernooij 5vD

Bekijk het fotoboek